tiistai 1. joulukuuta 2015

Video mun suomenruotsalaisuudesta ruotsiksi ja englanniksi
Hei vain!

Siinä video jossa höpinää vähän omasta kaksikielisyydestä ja aika paljon aiheesta ohikin mennään. Puhun myös vähän tulevasta matkasta. Halusin tällä kertaa tehdä asiat vähän eri tavalla, joten päätin olla puhumatta suomea videossa. Jos haluat skipata svenskan niin englantiosio alkaa 5 min kohdalla.

Mä kyllä kauheesti tykkään puhua ja juttua riittäis. Ettei videosta kuitenkaan tulisi yli puolituntinen niin kirjoitan joitain muita juttuja tähän alle.


Mä muistan yhden mun äidinkielen opettajista. Hän sanoi suunnilleen näin meille oppilaille. "Kun menette kauppaan, teidän pitäisi aina puhua ruotsia. Koska muistakaa, tämä on kaksikielinen maa! Teidän tulisi saada palvelua ruotsiksi!!!"

Mä en ole tämä tyyppi joka menee liikeeseen ja aloittaa ruotsilla, never. En oleta että myyjä osaisi ruotsia. Ja mulle on luontevampaa puhua suomea kaupoilla. Jos kuitenkin myyjä aloittaa vaikka tyyliin että "Miten voin auttaa. Hur kan jag hjälpa?" Ja huomaan että myyjä puhuu sujuvaa ruotsia, niin siinä tilanteessa valitsen sen ruotsin.

En tykkää siitä että jotkut vaativat sen ruotsin ja suuttuvat jos joku ei osaa palvella ruotsiksi. Jos on kasvanut perheessä josssa puhutaan vain suomea, niin ei ole mikään helppo juttu se ruotsin oppiminen. Siis vau oikeasti, miljoona pistettä teille kaikille jotka opettelette uuden kielen. Iteltäni en tiedä onnistuisko..(vähän ei niin hyvin menny tää espanjan opiskelu..)

Mutta niin, itsehän oon vain onnekas että oon saanut oppia kaksi kieltä pienestä pitäen.

Oon tällä hetkellä ravintolassa duunissa ja useasti saattaa olla sellainen tilanne, että yhdessä pöydässä on ruotsinkielisiä, yhdessä suomenkielisiä ja yhdessä enganninkielisiä. Sitten jos on vaikka vähän kiireisempi päivä niin saatan mennä sekaisin ja alkaa puhumaan jossain pöydässä väärää kieltä, jonka jälkeen mua katsotaan ihan että häh.

On se kivaa että pystyn palvelemaan näillä kielillä sujuvasti. Siitä saa olla iloinen. Mutta niin kuin videossa sanoinkin, sain ne kielet ilmaiseksi. Koskaan ei tarvinnut opiskella niitä. Paitsi nyt englantia tietty jonkun verran.

Puhuin videossa että on niitä stereotypioita suomenruotsalaisista. Vene, pappa betalar, paljo manii, merkkikledjut, luulee että on parempia. No te tiedätte nämä haha.

Itse en sovi yhtään suomenruotsalaismuottiin. 

Sanoin videolla että se että en kauheasti kutsu itseäni suomenruotsalaiseks ehkä vois johtua siitä stereotypiasta. Mutta nääh, ei ne nyt mua haittaa.

Joskus saatan jopa itsekin sanoa esim. tilanteessa jossa mulla on varaa johonkin tai tarjoon jollekin jotain "oon suomenruotsalainen hei".

Mutta ihan tosissani en koskaan kutsu itseäni suomenruotsalaiseksi. Jännä.

Onko siellä muita jotka ei tykkää kutsua itseään suomenruotsalaiseksi?

Ja onko mulla kaksikielisiä tai ruotsinkielisiä lukijoita kenties?


Nooo ihan hyvää nyt just.

Kerroin tossa ruotsinkielisessä klipissä että mulla ei ole ollut motivaatiota blogiin. Ja oikeastaan ei motivaatiota mihinkään. En tee oikein mitään arkisin eikä ole ollut ideoita tai jaksamista, tylsää.

Tää syksy on ollut vähän tämmöstä. Duuni muttui viikonloppuduuniksi ja arkipäivät ovat olleet semmosia että herään niihin aikoihin että vain pilkahdus valoa näkyy. Mitään en oikein ole saanut aikaiseksi. Ei ole rytmiä elämässä kun ei opiskelekaan.

 Tyttöystävä on tietty sitten se valo kaiken keskellä. Käydään paljon keikoilla ja tanssimassa ja keksitään kaikkea kivaa. Mutta hän onkin vähän niinku mun koko maailma, eikä sen ihan saisi olla niin.

Mä tarviin vaikka jonkun kivan projektin tai jotain, mikä pitäis mut motivoituneena.

Mutta nyt on hei joulukuu. Ei enää kauan tulevaan reissuun. Mutta jos nyt kuitenkin koittais tästä suomiajasta vielä nauttia. Vois vaikka koittaa fiilistellä joulua, vaikka ei jouluihmisiä yhtään olekaan.


Onko siellä ihmisiä joita vielä kiinnostais mun jutut?

Jos tässä koittaisi saada motivaatiota.

En kuitenkaan aio ottaa mitään paineita tai stressiä blogista, vaan päivittelen silloin kun se fiilis tulee.

Kuullaan taas!

♥  


39 kommenttia:

 1. Anonyymi12/02/2015

  etkö käy enään salilla? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tässä kuussa ja viime kuussa ei ole tullut käytyä kertaakaan. Mulla on kyllä tosi vaikea ymmärtää miten oon voinu menettää sen motivaation ja inspiksen siihen, kun ennen ollut niin tärkeää. Ehkä se kipinä tulisi takaisin sinne menemällä :D

   Poista
 2. Kiva kun teit videon ruotsiks! :-) oon itse alkanut opiskella ruotsia seiskaluokalla kuten monet muut, mutta en tiiä miten se kieli sujui multa vähän kuin luonnostaan eikä mun tarvinut edes päntätä kokeisiin vaan kaikki tuli ihan itsestään :-D eikä siis mulla oo sukulaisia ruotsissa eikä kukaan lähipiirissä puhu ruotsia, nin en sitten tiedä miten innostuin siitä kielestä! Yhessä vaiheessa, noin neljä vuotta sitten, kirjoitin blogia suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi :D Ja sun postaukset kiinnostaa aina, musta on kiva kun teet itsesi näköisiä juttuja ja sun blogi on jäänyt vakioluettavaksi vuosien takaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva kun tykkäsit! Ja aika makeeta että kolmella kielellä kirjoitit! Ite en ehkä jaksaisi. Ja kiitos paljon! _Todella_ kivaa kuulla! :)

   Poista
 3. Aina kiinnostaa sun jutut! <3

  VastaaPoista
 4. ihana postaus! itseasiassa just aikasemmin viikolla mietiskelin että mihin oot kadonnut täältä mutta ihana kuulla susta taas :--) no stress hey!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanni! Oi ihana kun oot ajatellut! <3 Kiitos!

   Poista
 5. Anonyymi12/03/2015

  Tre månader i Karibien och i Syd-Amerika. Låter spännande. Reseförsäkringen måste kosta jättemycket ... eller?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blir no spännande! Njää int faktist jättemycket, typ 200 i året.

   Poista
 6. Anonyymi12/03/2015

  Det var så kul att du skrev igen! Tai jotain vastaavaa 😁 ruotsia ymmärrän ja puhun todella hyvin näin yksikieliseksi, kirjoittaminen onkin toinen juttu. Motivaatio tulee kun on tullakseen, tsemppiä! Vähän tämä harmaa syksy ja pimeys vie voimia aika monilta. Ihanaa että edes välillä jaksat kirjoitella! Sun blogi on yks niistä mikä on päivittäin seurannassa ja mitä jaksaa seurata, näin alusta asti seuranneena :) hyvää matkaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein meni! :) Mulla kans sama englannin kanssa. Puhun paremmin kuin krijoitan.. Ja kiitoksia tsempistä! Ja aivan super kivaa lukea tällaista, kiiiitos!!!

   Poista
 7. Anonyymi12/03/2015

  Jag kallar nog mig själv helt stolt till en finlandssvensk, är väldigt tacksam över min tvåspråkighet. Väldigt få finlandssvenskar passar in i de typiska stereotyperna om segelbåtar och hur rika vi är osv. Men trevlit att du också tala svenska på videon, och ha en trevlig resa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja e också tacksam för tvåspråkigheten men har svårt att känna mig "stolt" för nånting. Men tycker nog absolut inte att det är nåt fel med det heller! :) o joo, sant! :D tack så mycket!!

   Poista
 8. Anonyymi12/03/2015

  Måste kommentera... Har kanske en lite lite likadan känsla som du; träffade en tjej i våras och älskar henne mer än något. Och ibland känns det som om hon vore hela min värld, som om jag inte skulle vara i liv om jag inte är med henne, som om jag inte kan skratta och le och tala och vara lycklig och fri och migjsjälv om jag inte har henne vid min sida. Ibland skrämmer det mig, att jag är så fast i en person: vart har jag tappat mig själv, var är min livslycka då som jag inte är med henne?
  Men hej, hoppas du har en otroligt bra resa! :) you go giiiiiirl

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oi.. <3 fint men lite skrämmande på samma gång. Jag älskar också Rauha helt massor och vet int vad ja sku göra utan henne. Men vi försöker ändå hålla det så, att vi inte måst se varandra heeelt varje dag liksom. Några gånger i veckan högst. Men att vara en vecka utan henne känns nog redan _svårt_... Sen så kan man ju fundera på det, att hur skall jag klara 2,5 månader utan henne.... nååååh det ordnar nog sig!

   Tack för kommentaren!

   Poista
 9. Anonyymi12/03/2015

  Suomenruotsalaisuuteen liittyy myös vanha (toisille tietty edelleen ajankohtainen) identiteetti suomalaisista erillisenä etnisyytenä pelkän kielikysymyksen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi12/23/2015

   Oliko liian vaikeita sanoja, vai miksi olet vastannut kaikkiin muihin kommentteihin mutta et tähän?

   Poista
  2. en tiennyt mitä mieltä olisin tai mitä pitäisi vastata.. jännä että jotkut kelaa noin

   Poista
  3. Anonyymi1/17/2016

   Et osaa muodostaa mielipidettä edes postauksen aihetta koskevaan väitteeseen? Jännää, että vain kehut kelpaavat.

   Poista
  4. Milipiteeni on se että outoa että jotkut ajattelee noin. Kaikki me ollaan suomalaisia. Ja kaikki kommentit kelpaavat.

   Poista
 10. Olipa kiva kuunnella toi enkuksi! Yritin ruotsistakin jotain ymmärtää, mutta se ei oikein multa suju. :D Tossa huomasi just hyvin sen, että kun ruotsiksi ymmärsi vain joitakin sanoja ja piti kuunnella tosi tarkkaan, niin englanniksi se oli mulle melkein samanlaista kuin jos oisit puhunut suomeksi!

  Mutta ihanaa matkaa teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva kun tykkäsit! Ja kiva kun koitit ruotsiakin hiffata! ;D Kiitos paljon kommentista! :)

   Poista
 11. Anonyymi12/04/2015

  omggg pakko hehkuttaa et ymmärsin lähes täysin kaiken mitä sanoit ruotsiksi!! :D vaikka ruotsinki opiskelusta jo useempi vuosi..

  VastaaPoista
 12. Anonyymi12/05/2015

  Mä oon lukenu sun blogii ihan alkuajoista lähtien ja aina innolla oottelen millon tulee uutta postausta ulos (: nää ilmat on ollu jotenki nii lohduttomia että motivaatiohukka tuntuu olevan itse kelläkin.. Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ooooi aivan ihanaa kuulla että odottelen (samalla myös harmittaa että joku odottaa eikä hirveesti niitä saa..:/..) Mutta kyllä tää tästä! :) KIITOS tsempistä ja kommentista!

   Poista
 13. Anonyymi12/05/2015

  Oli kivaa vaihtelua kattoa sun videota, joka oli ruotsiksi :) Hyvää reissua, sitten kun lähdet reissuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kun tykkäsit! :) Kiitos paljon!

   Poista
 14. Anonyymi12/05/2015

  Hei kiva video. Aluks aattelin että pläääh ei suomeksi mut oliki mukava kuunnella sua englanniksi kun ymmärsi hyvin. :) lisää näitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeeee kiitos paljon! kiva kun tykkäsit! Teen lisää videoita jatkossa! :)

   Poista
 15. Anonyymi12/07/2015

  eippa! Niiiin ihanaa kuulla ruotsia (ja lukea kommentteja ja fiilistellä ruotsin puhekielisiä ilmauksia;), aattelee suomenkielinen mutta ruotsista hullun innostunut lukija:) mahtavaa, kun sun blogin kautta saa tällaisia pieniä kosketuksia ruotsin kieleen! Joskus kuuntelin ihan innoissaan sun toista videota ruotsiksi (olikohan se läksiäispuhe töissä ed. reissulle?) Toivottavasti ruotsi tulee jatkossakin näkymään ja kuulumaan näin blogissa!! Joskus ois myös mahtavaa osa postauksesta ruotsiksi tms;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellou! Onpa kiva kuulla että susta on kivaa kun täällä on silloin tällöin jotain ruotsiksi! :) Joo se oli mun läksiäisbileissä/valmistujaisissa jossa kerroin ruotsiksi reissusta. Kiitos kommentista!

   Poista
 16. Finlandssvensk läsare här oxå! :) Vi gick ströhö samtidigt, ja e född 92 så lite äldre än dig! :) Alltid roligt när du uppdaterar, å ska bli roligt att följa dig på din resa igen! :)

  VastaaPoista
 17. Anonyymi12/10/2015

  Kul att äntligen förstå vad du säger!!!!!

  // J

  VastaaPoista
 18. Anonyymi12/10/2015

  Mitä mieltä oot siitä, jos suomalainen myyjä esim. ei osaa kunnolla ruotsia? ja alkaa sönkkäämään sitä silti sulle? :D Tai siis, oon itekin ollu myyjänä ja sit vaan jotenkin hävetti aina puhua ruotsia, vaikka sitä oikeesti osaan ja lempiaine aina ollut. Tuomitset(te)ko te heikosti osaavia, vaikka yrittäis kuitenkin? :D jos ymmärrät, mitä tällä haen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mä en ainakaan tuomitse missään nimessä, en voi ymmärtää semmosta että tuomitsisi. Ja tietysti on siistiä jos yrittää ja haluaa koittaa puhua, muttä mä puhun mielummin suomea. Harmi kyllä on niitäkin jotka on just semmosia "tämä on kaksikielinen maa ja minun on saatava palvelua ruotsiksi".. sitten ne pahastuu jos myyjä ei osaa. murr

   Poista