torstai 22. toukokuuta 2014

Mikä ihmisiä vaivaa?


Varoitus, luettuasi tämän säkin alat aika varmasti kiehumaan.

Serkkuni Katja soitti mulle eilen ja kertoi jotain, joka sai mut ihan hämilleni. Katja oli ajanut kotiin tuttuun tapaan Sipoon öljytietä pitkin mopoautollaan. Vastaan tuli rekka, joka siirtyi Katjan kaistalle ja ajoi siis päin Katjaa täydellä vauhdilla väärällä kaistalla. Katja meni paniikkiin, koitti väistää ja ajoi puoliksi ojaan. Rekka meni täysiä ohi, osui Katjan mopoautoon ja vei mukanaan sivupeilin ja konepellin.

Tilanne meni niin nopeasti ohi, ettei Katja kerennyt katsoa rekkaria tai laittaa rekan tuntomerkkejä mieleen. Ja muita autoja ei tietenkään ollut lähimaillakaan jotka olisivat voinut nähdä tilanteen.

Mua ihmetyttää niin suuresti tää asia. Katja on kertonut mulle, että muuta "liikennekiusaamista" on ollut ennenkin tosi paljon, koska hän ajaa mopoautolla. Autoilijat näyttää keskaria, rekat ajaa eteen ja painaa jarrua, jotkut ajaa torvi pohjassa ohi ja jotkut ajaa tahalleen pitkät päällä.

Miksi mopoautoilijoita kohtaan pitää käyttäytyä niin huonosti siellä liikenteessä? Ei kaikki mopoautoilla ajavat ole niitä jotka ajaa torin ympäri miljoona kertaa volat täysillä. Jotkut mopoautoilijat haluavat vaan ajaa se 40km kotiin pitkän koulupäivän jälkeen.

Onhan se mahdollista, että tämä rekkakuski olisi nukahtanut rattiin, mutta voin myös kuvitella, että tämä oli jotain tahallista pelottelua. Ja jos Katja ei olisi väistänyt puoliski sinne ojaan, olisi rekka osunut mopoautoon enemmän.

Mopoautolijat siellä ruudun toisella puolella, onko teilläkin kokemusta tästä liikennekiusaamisesta tai niistä kypsistä rekkamiehistä?


Nyt kun pääsin niin hyvin alkuun, aion kertoa asiasta joka tapahtui itseasiassa jo viime kesänä. Mun piti sillon kirjottaa tästä tapahtuneesta postaus, mutta postaukseen olisi luultavasti vain tullut pari tuhatta kirosanaa ja vielä enemmän huutomerkkejä.

Mun äidin pikkuveli ja hänen tyttöystävänsä joutui viime kesänä ihan sairaan ilkivallan kohteeksi.

Heillä oli kaksi aivan ihanaa ja suloista kania, jotka sai kesällä olla häkeissään sisäpihalla. Yksi aamu kanit olivat kuitenkin kadonneet, omalta pihalta, häkeistään! Myöhemmin selvisi, että molemmat kanit olivat viety eläinlääkärin pihalle, päät leikattuina irti. Ruumiit olvat siis aseteltu vierekkäin ja päät siihen vierelle.

Eläinlääkäri sanoi, että toi ei ollut minkään eläimen tekoa, vaan jonkus sairaan ihmisen/ihmisten, koska jälki oli sen mukaista.

Voitteko kuvitella, siis miten tollanen on mahdollista??!

Tää on tosi brutaalia ja en haluais kirjottaa tai uskoa että tällaista oikeasti tapahtui Porvoossa, mutta kyllä näin vain kävi. Niin sairasta niin sairasta, en mä vaan osaa ymmärtää ja mä kiehun vaan ajattelemalla tätä.

Tästä myös tuli mieleen se juttu, kun usein kuulee että koirapuistoihin jotkut tyypit pistää ruokia joissa on myrkkyä. Tällaset jutut pistää niin vihaksi!

Halusin julkasta tehdä tän postauksen varoittaakseni/muistuttaakseni minkälaista porukkaa ihan täällä suomessamme ja rakkaassa kotikaupungissani liikkuu.

Onko ajatuksia ja kokemuksia joita haluatte jakaa?

31 kommenttia:

 1. Siis apua toi rekka! Mun pitää heti alkuun myöntää, etten oo mopoautojen ystävä (kokemukset rajoittuu just niihin kun ajelee tässä meidän kadulla iltaisin/öisin liian kovaa välittämättä esim. väistämisvelvollisuudesta), mutta missään nimessä kukaan ei saisi tehdä noin! Mopoauto kuskit on kuitenkin ihan samalla tavalla tielläliikkujia ja suurin osa just on ihan vaan tavallisia nuoria varmaan, ketä haluaa vaan päästä paikasta A paikkaan B. Toivottavasti rekkakuski saataisiin kiinni, vaikka tuskin mahdollista.

  Ja apua, tota eläinjuttua en edes kommetoi. Ihmiset on sairaita.

  VastaaPoista
 2. Hyi alko ihan ällöttämään ajatus tosta pupu jutusta ihan vaan sen takia, kun itellä Emppu on :( Pistää kyllä vihaks, että kuinka sairaita ihmiset oikeesti on....

  VastaaPoista
 3. Hui kamala. Onneks sun serkulle ei käyny mitään vakavaa. Itse autoilijana ei mulla ole mitään mopoautoilijoita vastaan. Ajan perässä niin pitkään kunnes pääsen turvallisesti heidät ohittamaan ja se siinä.
  Ihan kamalaa mitä kaneille kävi. Miten ihmiset voi olla noin sairaita. En käsitä.

  VastaaPoista
 4. Hui! Ihmiset on kyllä ihan sairaita. En itsekään ole mikään moppautojen suurin ystävä, mutta ymmärrän kyllä, että niistä on joillekin todella suuri apu, ja välillä tuntuu, että nykyään mopoautoilijat osaavat ajaa paremmin kuin moni muu autokuski! Ja toi eläinten myrkyttäminen yms. pistää kyllä kans vihaks! Itsekin koiranomistajana saa aina lukea, kuinka jonkun koira on kuollut syötyään rotanmyrkkyä :( Koko ajan saa pelätä, että osuu omalle kohdalle... Hyvä, että joku otti tän puheeks täällä blogimaailmassakin!

  VastaaPoista
 5. ei oo totta... mä en edes viitti sanoo tähän enempää ihmisten aivottomuudesta ja silkasta pahan teosta ja ilkeydestä koska mulla alkaa myös muuten kiehumaan niin pahasti yli.
  Onneks sun serkku selvis säikähdyksellä, olishan tossa voinut käydä tosi pahasti!!

  VastaaPoista
 6. Anonyymi5/22/2014

  Mulla itselläni on myös mopoauto ja voin samaistua tähän niin paljon. Mulle tosin kävi vielä pahemmin. Kaksi kertaa katon kautta ympäri ja puuta päin. Vastassa oli siis kaksiosainen rekka, jonka takaosa tuli liikaa mun kaistalle ja osui mun auton etuosaan ja antoi siitä lentovauhtia..

  VastaaPoista
 7. helena5/22/2014

  Oon ajanut kohta 4vuotta skootterilla. Kaikkea on kyllä tullut nähtyä. Pahinta on kun autot lähtee ohittamaan liikenneympyrässä tai risteyksessä. Eikä se ole edes kovin harvinaista .. mopoilijoita ei arvosteta mielestäni edes sitä vähää että vilkkua käyttäisi. Neljän vuoden aikana vilkkua käyttäneet ennen ohitustani voisi helposti laskea kahden käden sormilla. Liian läheltä ohittavat ovat myös pelottavia. Tiessä saattaa olla reikiä ja kaikkea muuta vaarallista eikä niitä pysty väistämään. Sama juttu jos ihmiset jäävät ajamaan rinnalle pitkäksikin aikaa aivan kuin minä en haluaisi ikinä kääntyä vasemmalle.
  Ajan nyt autokorttia ja oon päättänyt muistaa miltä tuntuu olla se skootteristi liikenteessä ..

  VastaaPoista
 8. Hui kamala, meni oikein kylmät väreet näistä. Onneks sun serkulle ei käynyt pahemmin ! Tuo kani-juttu, huhhuh. Miten ihmiset voi olla noin sairaita..

  VastaaPoista
 9. Anonyymi5/22/2014

  Hyi kauheeta toi kanijuttu!! Alko suututtaa ihmisten kamaluus ja ilkeys. Lisäksi oikeesti nousi vedet silmiin, kun mietin niitä kaneja. Mitäköhän pahaa nekin oli niille ihmisraukoille tehneet. Aivan järkyttävää! Samoin tuo rekka. Menetän pian uskoni tähän ihmiskuntaan :( ei kaikki onneksi ole noin läpeensä pahoja.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi5/22/2014

  http://iyouwebuy.fi/digitaalinen-kojelautakamera-autoon
  http://www.motonet.fi/fi/tuote/382588/Autokamera-HD
  Kojelautakamera ostoslistalle heti! Esim. Venäjällä erittäin yleinen et saa todisteet jos jotain tapahtuu ja vastapuoli väittää toista. Suomessa ei jostain syystä ole vielä yleinen vaikka pitäisi olla.

  VastaaPoista
 11. ihan kamalaa! Luulisi ensinnäkin aikuisilla ihmisillä olevan sen verran järkeä päässä että osaisivat siivosti käyttäytyä liikenteessä. Mä en tajua miksi ihmiset vihaa niin paljon mopoautoja? Ja sitten se viha siirtyy niihin mautojen kuskeihin. Joo, joku voi olla negatiivista mieltä mautoista mutta onko ihan tervettä aiheuttaa vaaratilanteita sille viattomalle kuskille joka sitä mautoa ajaa? Ei se viha voi olla niin ylitsepääsemätöntä että haluttaisiin tahallaan aiheuttaa muutaman vuoden nuoremmalle opiskelijalle lisäkuluja korjauksista ja ilkivallasta, saatikka sitten haluttaisiin jotain pahaa sille viattomalle kuskille vain että saataisiin oma mielipide esille?!

  Tai sitten toi kanijuttu. Aivan j ä r j e t ö n t ä ! Kuinka sairas ihmisen pitää olla että voi aiheuttaa viattomalle eläimelle tuollasta?
  En voi muuta sanoa kuin että sairasta. Miten aivottomia ihmisiä suomessakin asuu..... :/

  VastaaPoista
 12. Vetää niin sanattomaks......... Sairasta porukkaa.

  VastaaPoista
 13. Mä en ymmärrä minkä h*lvetin takia ihmiset haluu tehä toisille tahallaan mielipahaa ja hallaa! Ihan sairasta tollaset. Tossa mopoautojutussa ois voinu käydä pahastikin, eikö sen rekkakuskin päässä oikeesti liiku muuta kuin tyhjää, jos se ton tahallisesti teki. Ja noi kanit, ihan viattomia olentoja, miks niille pitää tehä pahaa ja aiheuttaa samalla paska fiilis omistajille. Mä en vaan jaksa ymmärtää. Hyvä, että kirjotit kumminkin näistä, tällaset vääryydet pitääki nostaa esille :)

  VastaaPoista
 14. Anonyymi5/22/2014

  mun mopoauto meni lunastukseen koska auto ajo kylkee päin sen takia että saisin opetuksen ettei sellasella pitäis ajaa...soitti viel tutut poliisit paikalle koska oli muka mun syy ni tää mies ei tietenkää saanu mitää vaa me....ollaan perheen kanssa tehty tästä rikosilmoituksia jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi5/22/2014

   Tässäkin tapauksessa kojelautakamera olisi pelastanut kuka on syyllinen.

   Poista
 15. Tuo kanijuttu kuulostaa kyllä niin uskomattomalta, en ois ikinä voinu kuvitella et joku on noin raaka. Varsinkaan suomalaisista. Mun toinen kani kuoli pääsiäisen aikaan luonnollisista syistä, ja sen jälkeen oon kyllä ollu ylihuolehtiva toisen kanin suhteen... tää uutinen vaan lisäs tätä huolehtimishalua, vaikka aika kaukana pääkaupunkiseudulta asunkin...

  VastaaPoista
 16. Meidän koiraa oli hakattu kun oli aitaus ennen tien vieressä, ja puukolla revitty kaulapanta poikki. Sairaita ihmisiä kaikkialla. :c

  VastaaPoista
 17. Hyi herranjumala!!! :ooo

  VastaaPoista
 18. Anonyymi5/22/2014

  Nyt on postaus kohillaan. Oon ajanut nyt kolme vuotta mopoautolla ja pian saan "onneksi" ihan autolla ajo kortin. En siksi, ettenkö pitäisi mopoautoa älyttömän kätevänä ja miellyttävänä kulkupelinä, vaan siksi että kanssa autoilijat on tahallaan aiheuttanut mulle NIIN monta vaaratilannetta etten osaa laskea. Kolmion takaa tullaan melkein päin etupuskuria kun halutaan vaan mopoauton eteen. Ohittaessa ei jakseta mennä toiselle kaistalle vaan oikeesti meinataan törmätä ja vähän kiusalla koitetaan kiilata kiinni pientareeseen. Ja yks mitä tapahtuu joka viikko: Joku ajaa niin kiinni takana, että jos hölläisin kaasua auto/rekka tulisi yli. Siis ajetaan niin lähellä ettei perässä tulevan takavaloja nää kun ne on takaikkunan alapuolella. Ihan naurettavaa toimintaa, aikuisilta ihmisiltä jotka on varmaan ollut liikenteessä useita vuosia. Miksi pitää aiheuttaa tollasia vaaratilanteita, olisko sitten kivaa kun olis taposta syytettynä kun tahallaan kiusas vähän mopoautoilijaa...

  VastaaPoista
 19. Anonyymi5/22/2014

  Tätä liikennekiusaamista esiintyy myös skoottereille. Itse skopoa ajavana joudun nykyään suunnittelemaan reitit pikkuteille, kun yhdeksän kymmenestä autoilijasta ohittaa saman kaistan puolelta. Pahimpia ovat bussit, siis ihan reittiliikenteen bussit, jotka on aika useasti meinanneet tulla päälle. Niin monesti olen meinannut kaatua, kun auto on ohittanut liian läheltä, yleensä 30-50km alueella, missä menen itse aina täysin nopeusrajoitusten mukaan. Usein ohitukset ovat olleet turhia ja olemme pian peräkkäin liikennevaloissa. Kumpa Heidi tästä postauksesta tulisi isokin juttu, en jaksa enää pelätä liikenteessä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi5/22/2014

   No niinpä ! Hirveää ja pelottavaa, noin ei pitäis sattua kenellekkään ! :c

   Poista
 20. Skootterilla nyt neljättä kesää ajaneena voin sanoa, että kyllä usein on niin läheltäpititilanteita, jotka autoilijat aiheuttavat ihan itse... Kolmion takaa kiilataan eteen niin, että äkkijarrutuksen takia olen juuri ja juuri säästynyt törmäykseltä. Ohittamaan lähdetään ihan ihmeellisissä tilanteissa, esimerkiksi jos minulla on vilkku päällä vasemmalle, niin takana tuleva auto lähtee ohittamaan risteysalueella juuri kun olen kääntymässä vasemmalle ?!?! Pelkästään jo risteysalueella ohittaminen on kielletty, ja jos vielä edessä olevalla on vilkku, niin ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä, että kuka teki virheen. Takana tulevat autoilijat ajavat perässä kiinni, joten ei uskalla jarruttaa. Lisäksi näiden tilanteiden jälkeen, jolloin autoilijat ovat itse rikkoneet liikennesääntöjä, minä saan vihaisia huutoja, keskareita ja nyrkin heilutusta osakseni. Seuraavaksi sitten luenkin uutisen siitä, kuinka autoilijat valittavat mopoilijoiden/mopoautoilijoiden huonosta käyttäytymisestä liikenteessä. Tottakai nuorille sattuu enemmän virheitä kuin aikuisille, koska kokemusta on niin paljon vähemmän, mutta turha yleistys ja liikennekiusaaminen menee jo yli ! Kaikille sattuu liikenteessä virheitä ja kömmähdyksiä, mutta hitto vie ei se oikeuta tahalliseen törkeään käytökseen. Itse tiedän sen, että skootterilla jään aina kakkoseksi, jos auton tai muun kulkuneuvon kanssa jään kakkoseksi. Ei aineellinen vahinko siinä vaiheessa merkkaa, tai se, kuka tuli kolmion takaa ja kenen eteen, mutta henkikän siinä on uhattuna. Skootterilla jos kolarin ajaa, niin aika suurella todennäköisyydellä siitä jotain fyysistä haittaa tulee mopoilijalle... Onneksi saan autokortin ihan pian, mutta kyllä sekin pelottaa, koska olen nuori kuski, ja saan varmasti osakseni tällaista törkeää käytöstä vielä jatkossakin. Asiallinen postaus ja tärkeä aihe ! Hyvä, että avasit suusi :)

  VastaaPoista
 21. Kamalaa :( mulla on myös mopoauto ja mut on meinattu keilata bussilla ja muilla suurilla ajoneuvoilla monia kertoja. Myös eräs henkilöauto ohitti mut OJAN puolelta ja oli pakko väistää vastaantulevien kaistalle... Onneksi sieltä ei tullut ketään sillä siinä ei ois kauaa kelluttu sen jälkeen :/

  VastaaPoista
 22. Veri kyllä kiehahti aika kovasti tuosta kanijutusta....!

  VastaaPoista
 23. Kauhistelin juuri rekan perässä ajaessani että rekka lähti ohittamaan mopoautoa mäessä, keltaisella viivalla. Tietysti vastaan tuli auto joten rekka siirtyi takaisin omalle kaistalleen ja mopoautoilija polo joutui väistämään lähes ojaan. Näin äitinä kauhistuttaa että eivätkö ne tajua että siellä mopoautossa istuu jonkun lapsi! Ja parhaimmillaan useampikin.

  VastaaPoista
 24. Anonyymi5/24/2014

  Ihan käsittämätöntä. Todella pelottavaa mitä sun serkulle kävi! Onneksi selvittiin vain säikähdyksellä, vaikkakin erittäin suurella sellaisella. Mopoauton saa korjattua rahalla, mutta menetettyä ihmishenkeä ei - siispä luojan kiitos ei käynyt yhtään pahemmin!

  Mä en hitto vie tajua tuollaisia liikennekiusaajia. Joo, joskus liikenteessä edelle osuu mopoauto ja itsellä olisi kauhea kiire johonkin eikä turvallista ohituspaikkaa ole lähimainkaan. Mutta se ei TODELLAKAAN oikeuta vaarantamaan toisen ihmisen henkeä! Eivätkö ne hullut ymmärrä, että siellä mopoauton sisällä istuu ihan oikea ihminen. Ihminen, joka on kovin rakas vanhemmilleen, ystävilleen ja sukulaisilleen. Ihminen jolla on tunteet. Ihminen, joka ei ole liikenteessä ilkeyttään vaan siirtyäkseen paikasta A paikkaan B. Miltä sellaisesta liikennekiusaajasta tuntuisi, kun oma lapsi joutuisi toistuvasti vaaraan liikenteessä vain sen takia, että jotakuta ärsyttää hänen kulkuneuvonsa? Kunpa voisi jotenkin vaikuttaa tuollaisten luupäiden asenteisiin!

  Itse olen ajanut kolmisen kesää mopolla ja nyt kun jälkeenpäin muistelen tuota "ajanjaksoa" elämässäni, niin olen selvinnyt todella vähällä. Mieleeni ei muistu ainuttakaan noin suurta vaaratilannetta, jonka joku toinen tienkäyttäjä olisi aiheuttanut, mutta useita pienempiä: lukemattomia kertoja, kun autot tulevat kolmion takaa eteen niin, että minä joudun jarruttamaan. Sitä melkein osasi arvata etenkin tietyissä vilkkaissa risteyksissä, mitä käy; ajan päätietä pitkin ja näen, kuinka sivutieltä kolmion takaa on tulossa auto. Auto hiljentää katsoakseen tuleeko ketään, harkitsee hetken aikaa ja sujahtaa sitten viime hetkellä eteen, kun tajuaa että sieltähän tulee mopo - hidas kulkuneuvo jonka takana joutuu köröttelemään ties kuinka pitkään! Ja minä siellä perässä sitten jarruttelen. Toinen juttu on ohittaminen - toisinaan autot ohittavat todella, todella läheltä. Joskus on saanut kynsin hampain ja kieli keskellä suuta pitää mopon tangosta kiinni, että säilyttää tasapainon aivan pientareen reunalla kun ohittavan auton ilmavirta pyyhkäisee.

  Nykyään ajan autolla - onneksi! Vielä on itsellä kovin tuoreessa muistissa mopoiluajat, ja sen takia olenkin aina extra-varovainen ja kunnioittava mopoilijoita ja mopoautoja kohtaan. Jätän kunnon turvavälin ja ohitan vasta kun se on turvallista. En voi ymmärtää autoilijoita, jotka roikkuvat aivan kiinni mopoauton puskurissa - se ei hyödytä ketään, ei kerrassaan ketään!!! Kun tulee sopiva paikka ohittaa, auto kiihtyy kyllä nii nopeasti verrattuna mopoautoon, ettei tee tiukkaakaan päästä ohi vaikka olisi jättänyt asiallisen turvavälin.

  Huh, kylläpä todellakin kiehahti! Täytyy silti mainita, että onneksi suurin osa tienkäyttäjistä on todella asiallisia. Mopoiluajoiltani muistan yhä lämmöllä niitä autoilijoita, jotka jättivät kunnon turvavälin ja ohittivat menemällä reilusti vastaantulijan kaistan puolelta - kiitos heille! On totta, että idiootteja löytyy sekä autoilijoiden että mopoilijoiden joukosta tasapuolisesti, mutta mielestäni nuoria tienkäyttäjiä (mopoilijat, mopoautoilijat...) mollataan pitkälti aivan liikaa. Aina on olemassa se pari kolme mätää omenaa, jotka pilaavat koko sadon. Itse kuitenkin koen olleeni vastuullinen mopoilija ja sellaisia näen itsekin liikenteessä päivittäin - mopoilijoita ja mopoautoilijoita, jotka ajavat aivan liikennesääntöjen mukaan. Toivotaan siis, että asenteet liikenteessä muuttuisivat lempeämmiksi toisia kohtaan. Mielestäni "kohtele toisia kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan" sopii erinomaisesti myös liikenteeseen!

  VastaaPoista
 25. Juu siis eläimiähän ei kannatana enää jättää edes omalle pihalleen vartioimatta yöksi, eikä myöskään koiria kaupan pihaan odottamaan. Nykyään kun surullista kyllä näitä eläimiä varastetaa (siis vaikka itselle tosta kiva hauva) tai sitte joutuvat väkivallan kohteiksi. Surullista, mutta totta olen kuullut parikin tapausta jossa pihalla ollut koira varastettu tai kaupan edestä otettu koira mukaan. Olen myös todistanut kun kaupan edessä odottavia koiria kiusattu ja väliin olen tottakai mennyt. Kerrankin yhden citymarketin pihassa yhden sokean miehen isoa (huom oikeasti isoa) saksanpaimenkoiraa kiusasi joku nuorten mopojengi. Tämän sokean miehen koirineen olen monesti nähnyt kaupassa ja tämä koira on ehkä joku hyväkäytöksisin koira jonka olen tavannut. Kummallista väkeä tätä maanpintaa nykyään asuttaa.

  VastaaPoista
 26. Anonyymi5/25/2014

  Mun kaveri oli jättänyt mautonsa johonkin parkkiin muutamaksi tunniksi yöllä ja kun hän tuli takaisin niin joku oli rikkonut tuulilasin, peili/peilit oli revitty irti ja koko mauto seisoi katolla...

  VastaaPoista
 27. Hyi kun tuli paha mieli noiden kanien takia :( Eihän täällä uskalla enää tehdä mitään! En ikinä voi edes lähteä kauppaan koirani kansssa, sillä pelkään jättää 3kg pienen viattoman eläimen yksin kaupan pihaan. Oon kuullut tarinoita, kuinka koira on leikattu karvattomaksi sillä aikaan kun isäntä on ollut kaupassa. Ihan hullua. :o Onneks ei sen pahemmin ole käynyt, mutta hullua! hyi.

  VastaaPoista
 28. Anonyymi5/27/2014

  Ihan hirveetä ja sairasta tuommonen. :( Ei uskois, että Suomessa tehtäis noin eläimille.
  Onneksi sun serkulle ei sattunu mitään.

  VastaaPoista
 29. Anonyymi6/03/2014

  Luen sun blogia aina satunnaisesti, tässä on kommentitkin kohdillaan, melkeenpä tekisi mieli julkaista jossain näkyvämmällä paikalla. Liikenne-ja lastenturvallisuus säätiöt voisi tehdä jotain tälle asialle ja perustaa vaikka jonkun markkinointi kampanjan mopojen ja mopoautojen kunnioittamisesta.. :/

  VastaaPoista